تندیس هرکول اثری بینظیر از دوران سلوکیان در استان کرمانشاه محوطه تاريخى بيستون و ثبت جهانی شده.
در این اثر تاریخی پیکره هرکول به صورت شخصی تنومند و عریان و با مو و ریش مجعد در حال استراحت روی پوست شیر نشان داده شده است.
این تندیس بر سکویی به طول 2.20 متر به پهلوی چپ به طور نیمخیز به آرنج تکیه کرده و در دست چپ پیالهای دارد که تا نزدیک صورت نگه داشته و دست راستش روی پای راست قرار گرفته و پای چپ را تکیه گاه پای دیگر کرده است.
طول مجسمه 1.47 متر که به طور برجسته از سنگ کوه تراشیده شده و از طرف پشت به کوه متصل است.
تندیس هرکول در سال ۱۳۳۷، به هنگام ساخت و ساز راهی جدید
کشف شد. تا مدت ها مجسمه بدون تغییر باقی موند تا پس از انقلاب، چون مجسمه برهنه بود، آلت مردی و پیاله دست این مجسمه طبق نظراهالی شهرستان بیستون، شکسته و تخریب شد. سر این مجسمه دو بار (بار دوم در سال ۱۳۷۰) کنده و دزدیده ولی کشف شد. اما مسئولان میراث فرهنگی ترجیح دادن برای جلوگیری از آسیب بیشتر سر کنونی هرکول را هنرمندان تازه از جنس همان سنگ (سنگ آهک) ساخته و نصب كنن و سر اصلی در گنجینه میراث فرهنگی نگهداری بشه.
در عقب مجسمه نقوشى شامل درخت زیتونی است که از شاخه آن کماندان و تیردانی آویزان شده و در کنار این درخت، گُرز مخروطی شکل گرهداری حجاری شده.
کتیبه به خط یونانی قدیم در هفت سطر روی لوحی به ابعاد ۳۳ × ۴۳ سانتیمتر که نمای آن به شکل معابد یونانی ساخته شده نوشته شده است. در زیر تنه هرکول نقش شیری دیده میشود که درازای آن از سر تا دم ۲۰۰ سانتیمتر و بلندی دم آن ۱۱۴ سانتیمتر است.
به اعتقاد باستانشناسان این مجسمه هرکول متعلق به سال 153 قبل از میلاد مسیح است.
پ.ن: تصوير آخر سر اصلى مجسمه است.